Begrijp de ademhaling

Geschreven door
Aäron Spapens
Gepubliceerd op
May 3, 2025

"We hopen dat de ongeveer 85 ademhalingen jouw dag zullen verrijken."

Wekelijkse Wetenschappelijke Dosis Lekker Ademen

Volgens het "3-1-1-systeem": 3 ademprincipes, 1 belangrijke les en 1 praktische toepassing

Leestijd: 7 minuten

Bronvermelding: Georgopoulos, D., Bolaki, M., Stamatopoulou, V., & Akoumianaki, E. (2025). Respiratory drive: a journey from health to disease. Journal of Intensive Care, 12:15.

Begrijp de ademhaling:

hoe onze ademhalingsaansturing werkt en wat er gebeurt bij ziekte

Ademen lijkt vanzelfsprekend, maar wordt nauwkeurig aangestuurd door een complex systeem in ons lichaam. De respiratoire drive regelt hoe diep en hoe vaak we ademen, afhankelijk van onze zuurstofbehoefte en CO₂-niveaus. Wanneer deze aansturing verstoord raakt kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. Door inzicht te krijgen in deze mechanismen, kunnen we leren hoe ademhalingsoefeningen bijdragen aan een betere ademregulatie en welzijn.

Korte samenvatting van de review

De review onderzoekt de respiratoire drive – de aansturing van de ademhaling – en hoe deze verandert bij ziekte. De studie beschrijft hoe ademhaling in gezonde toestand wordt gereguleerd door een balans tussen chemische feedback en neurologische controlemechanismen. Bij aandoeningen zoals HyperVentilatie Syndroom (HVS) Chronische Obstructieve Longziekte (COPD) en Acuut Respiratoir Distress Syndroom (ARDS) raakt deze balans verstoord, wat kan leiden tot zowel een te hoge als een te lage ademhalingsdrive. Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken - en beïnvloedt de strategie voor ademhalingstherapieën.

3 Ademprincipes

1. Hoe wordt de ademhaling aangestuurd?

Ademhalen is een proces dat automatisch verloopt, maar toch nauwkeurig wordt gereguleerd door ons lichaam. De hersenen, longen en het metabolisme werken samen om ervoor te zorgen dat we precies zoveel ademhalen als nodig is.

  • De hersenstam fungeert als regelcentrum en reageert op CO₂-niveaus in het bloed. Specifieke zenuwbanen en hersenkernen sturen de ademhalingsspieren aan en passen de ademfrequentie aan op basis van zuurstof- en koolstofdioxideniveaus.
  • De longen en ademhalingsspieren voeren de ademhaling uit en passen zich aan de ademhalingsdrive aan. De snelheid en kracht van de ademhaling worden bepaald door de interactie tussen hersensignalen en mechanische feedback uit de longen.
  • Het metabolisme bepaalt hoeveel zuurstof nodig is en hoeveel CO₂ moet worden afgevoerd, vooral bij inspanning of ziekte. Een hogere stofwisselingsactiviteit leidt tot een grotere ademdrive om te zorgen voor voldoende zuurstof en het afvoeren van overtollig CO₂.

Daarnaast spelen drie factoren een rol bij hoe de ademhaling zich aanpast aan veranderende omstandigheden: de breincurve, de ventilatiecurve en de metabole hyperbool. Je kan deze factoren zien als de weergave van de hersenen, de longen en ademhalingsspieren en het metabolisme. De ventilatiecurve beschrijft hoe de ademhaling toeneemt bij een stijgende CO₂-concentratie, terwijl de breincurve laat zien hoe sterk het zenuwstelsel reageert op deze veranderingen. De metabole hyperbool weerspiegelt de zuurstofbehoefte en CO₂-productie van het lichaam onder verschillende omstandigheden.

"Het ademhalingssysteem bestaat uit drie onderdelen: een centraal controlesysteem in de hersenen (centrale mechanismen), een motorisch systeem (effector) dat de ademhaling uitvoert, en een reeks sensorische mechanismen die informatie terugkoppelen naar de centrale controller."

Deze drie factoren werken continu samen: wanneer het metabolisme versnelt, past de breincurve de ademdrive aan, wat resulteert in een verhoogde ventilatie. De hersenen interpreteren signalen vanuit de longen en het bloed om een efficiënte ademhaling te behouden. Wanneer deze balans verstoord raakt—door bijvoorbeeld stress, ziekte of metabole problemen (lees: problemen in de energiehuishouding of stofwisseling)—kunnen ademhalingsproblemen ontstaan, variërend van lichte hyperventilatie tot ernstig ademhalingsfalen.

2. Wat gebeurt er met de ademhaling bij ziekte?

Wanneer je ziek wordt, heeft je lichaam meer energie nodig om te vechten tegen de infectie of ontsteking. Dit betekent dat je stofwisseling versnelt, waardoor er meer zuurstof wordt verbruikt en meer CO₂ wordt geproduceerd. Om deze extra CO₂ kwijt te raken en voldoende zuurstof binnen te krijgen, stijgt je ademfrequentie. Dit is een normaal en noodzakelijk mechanisme om je lichaam optimaal te laten functioneren tijdens ziekte.

Bij ziekte kan echter de ademhaling ook ontregeld raken, wat tot ernstige gevolgen kan leiden. Zo leidt COPD tot vermindering van longzakjes en chronische luchtwegvernauwing, waardoor ademhalen steeds meer inspanning kost. Dit resulteert in een verhoogde ademarbeid en CO₂-niveau in het bloed, wat benauwdheid en vermoeidheid veroorzaakt. De veelvoorkomende longinfecties bij COPD zorgen op hun beurt voor een metabole ontregeling, waardoor de ademfrequentie stijgt om aan de verhoogde zuurstofvraag te voldoen. Tegelijkertijd kunnen psychologische factoren, zoals angst en stress, de ademhalingsdrive versterken, wat kan leiden tot hyperventilatie en een verstoring van de ademregulatie.

In sommige gevallen raakt de ademhaling zodanig verstoord dat het lichaam niet meer zelfstandig kan voldoen aan de zuurstofbehoefte. Dit zien we bijvoorbeeld bij Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), waarbij ernstige longschade de zuurstofopname belemmert. In deze extreme situaties kan mechanische beademing noodzakelijk zijn om de ademhaling te ondersteunen of over te nemen. Beademing kan soms ook nodig zijn bij metabole ontregelingen, zoals bij ernstige bloedvergiftiging. In dergelijke situaties is voor het lichaam een verhoogde ademfrequentie vereist om deze verstoring in het lichaam te compenseren. Bovendien brengt langdurige beademing risico’s met zich mee, zoals spierverzwakking en afhankelijkheid van de ademhalingsondersteuning.

"Tijdens ernstige ziekte beïnvloeden meerdere mechanismen zowel de hersen- als ventilatiecurves en de metabole hyperbool, wat leidt tot aanzienlijke veranderingen in de ademhalingsdrive."​

3. En wat gebeurt er met de ademhaling bij stress?

Maar wat is relevant om van bovenstaande te onthouden als je last hebt van stress? Ten tijde van stress is er een verhoogde energievraag van het lichaam. De ademhaling zal versnellen om de verhoogde CO₂ productie van het lichaam af te kunnen blazen. Houdt de verhoogde ademarbeid aan door langdurige stress, dan kan dit leiden tot een disfunctioneel ademhalingspatroon. Dit is een patroon waarbij er minder efficiënte gasuitwisseling plaats vindt en wat meer energie kost.

De afstemming tussen de hersenstam, de longen en het metabolisme kunnen uit balans raken. Je kan hierdoor in een vicieuze cirkel geraken van een versnelde ademhaling*. Dit staat nog los van angst of paniek die hierbij kan komen kijken, wat de ademhaling ook kan doen versnellen. Daarom is een goede ademhalingstechniek essentieel en wellicht de eerste stap om uit de vicieuze cirkel te stappen voor mensen met ademhalingsproblemen door stress (of angst of paniek). Ook helpt het logischerwijs om bewust de ademhaling te vertragen om deze cirkel te doorbreken.

"Hoewel tijdens onwillekeurige ademhaling chemische feedback de belangrijkste determinant is van de ademhalingsdrive, kunnen corticale invloeden de ademhalingsdrive sterk beïnvloeden bij vrijwillige activiteiten zoals pijn en stress. [...] In rust, zonder vrijwillige activiteit, oefent de hersenschors een remmende invloed uit op het ademhalingscentrum. Stress kan deze balans echter verstoren, wat leidt tot een verhoogde ademhalingsdrive, zelfs zonder directe chemische prikkels."​

De limitatie disclaimer

Deze blog is gebaseerd op een wetenschappelijke review over respiratoire drive, maar zoals bij elk onderzoek zijn er enkele beperkingen. De besproken theorieën en modellen zijn vooral afkomstig uit studies met kritiek zieke patiënten, waardoor niet alle inzichten direct toepasbaar zijn op gezonde individuen of mensen met mildere ademhalingsproblemen. Daarnaast richt de review zich voornamelijk op de rol van CO₂-regulatie en neurologische controlemechanismen, terwijl andere factoren, zoals individuele verschillen in ademhalingspatronen en de invloed van gedrag en emotie, minder diepgaand zijn onderzocht.

Hoewel ademhalingsoefeningen waardevolle tools kunnen zijn voor ademregulatie bij stress en chronische aandoeningen, is het belangrijk om te beseffen dat ze geen vervanging zijn voor medische behandeling bij ernstige longaandoeningen, zoals COPD. Voor mensen met langdurige ademhalingsklachten of onderliggende aandoeningen wordt aangeraden om advies in te winnen bij een medisch specialist of ademhalingscoach.

1 Belangrijke les

De ademhaling wordt beïnvloed door een samenspel van neurologische, respiratoire en metabole factoren. Door inzicht in deze mechanismen kunnen we ademhaling optimaliseren bij stress, chronische aandoeningen én ernstig zieke patiënten. Door een combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktische toepassingen kan ademhaling een krachtig hulpmiddel zijn voor zowel gezondheid als herstel.

1 Praktische toepassing

Ademhaling kan bewust beïnvloed worden om beter om te gaan met stress en andere ademhalingsuitdagingen. Het begrijpen van de interactie tussen de hersenen, ventilatie en stofwisseling helpt om ademhalingstechnieken doelgericht in te zetten.

Voor lezers

  • Bij stress: Langzaam en ritmisch ademhalen helpt om het zenuwstelsel te kalmeren en hyperventilatie te voorkomen. Combineer dit met een Dirgha Pranayama om een technisch goede ademhaling te trainen.
  • Bij COPD: Ademhalingstechnieken zoals de Pursed Lip Breathing (PLB) en krachttraining voor de in- en uitademhalingspieren verminderen de ademarbeid en verbeteren de ventilatie-efficiëntie. Ga voor begeleiding langs een getraind zorgprofessional (veelal gespecialiseerd fysiotherapeut).

Voor professionals

Door kennis van de ademhalingsprincipes kunnen technieken beter afgestemd worden op de specifieke behoeften van patiënten en cliënten. Dit kan variëren van ontspanningsoefeningen bij stress tot specifieke ademhalingsoefeningen bij chronische aandoeningen.

"Adem in... Adem uit... Geniet van een Lekker Leven" - Lekker Ademen